WACHTLIJST EN VERENIGING
Hoe lang moet ik op de wachtlijst?
De wachtlijst voor Markiesjes is de laatste tijd iets korter geworden. Waar je eerder wel eens 2 jaar op de lijst kon staan, gaat het nu gelukkig wat sneller. Er zijn mensen die na een aantal maanden al aan de beurt zijn. De exacte wachttijd is met name afhankelijk van de keuze voor een reu of teef. De wachttijd voor een reu is korter. Je kunt steeds bijhouden hoeveel wachten er nog boven je staan, op de website van de Nederlandse Markiesjes Vereniging. Elke maand wordt deze lijst bijgewerkt.
Kan ik niet zelf een fokker zoeken?
Nee, vrijwel alle fokkers werken via de rasvereniging. Op Marktplaats staat weleens een Markiesje, maar dit is praktisch nooit een raszuiver hondje.
Zal ik alvast lid worden van de rasvereniging?
Dat kan! Je draagt dan bij aan de wederopbouw van het ras. Ook krijg je het leuke blad Markiesjespost thuisgestuurd.
Wat doet de rasvereniging eigenlijk?
Het voornaamste doel van de vereniging is het ‘in ere herstellen’ van het ras, oftewel het gezond terugfokken van het Markiesje.
Stuur zelf een vraag in
Mail je vraag over de wachtlijst of vereniging naar info@markiesjes.com!
PUP KOPEN
Wat kost een pup?
De pupprijs is momenteel vastgesteld op 850 euro (2019).
Kan ik zelf kiezen welke pup ik wil?
Je kan meestal je voorkeur aangeven bij de fokker. Vaak beslist de fokker welke pup naar wie gaat. De fokker leert de pups uiteindelijk het beste kennen in die 7 of 8 weken.
Zal ik een reu of teef kiezen?
De meeste mensen hebben al een voorkeur voor een reu of teef. Bij het invullen van de intekenlijst kun je die keuze aangeven. Naast de standaard verschillen tussen reu en teef kun je er bij het Markiesje ook rekening mee houden dat er van je verwacht wordt mee te werken aan het terugfokprogramma. Een reu kan gemakkelijk ingezet worden, maar thuis een nestje ‘groot’brengen is niet voor iedereen weggelegd.
Kan ik voor een teefje kiezen als ik geen nestje wil?
Dat kan. In bepaalde gevallen kan een teef tijdelijk bij een fokker opgevangen worden als zij haar nestje krijgt.
Stuur zelf een vraag in
Mail je vraag over de wachtlijst of vereniging naar info@markiesjes.com!
KARAKTER
Past een Markiesje bij mij/ons?
Als jullie van wandelen houden, graag naar de hondenschool willen en het geen probleem vinden dagelijks lekker met de hond te spelen en trainen: waarschijnlijk wel. Het Markiesje is geen gecompliceerd ras. Wel kunnen sommigen moeilijk alleen zijn en zijn het gevoelige hondjes.
Zijn Markiesjes makkelijk op te voeden?
Markiesjes zijn niet dom, koppig of agressief. Dus wat dat betreft zijn het makkelijke hondjes. Het is wel aan te raden je goed te verdiepen in de opvoeding van een hond, want ook Markiesjes kun je verpesten.
Hoeveel beweging heeft een Markiesje nodig?
Markiesjes rennen graag elke dag los in het bos, park of op het strand. Ze hebben geen uren beweging nodig, maar elke dag een uurtje los zal zeker gewaardeerd worden. Wanneer je daarnaast bijvoorbeeld aan een cursus of hondensport deelneemt zal het hondje zich zeker niet vervelen.
Jagen Markiesjes?
Veel Markiesjes jagen niet, of huppelen alleen af en toe een vogel achterna. Er zijn echter wel Markiesjes met een sterk jachtinstinct. Zij luisteren nog amper als zij achter een konijn of ree aanzitten. Hier dien je dus rekening mee te houden bij de raskeuze.
Kunnen Markiesjes goed alleen thuisblijven?
Markiesjes zijn gezelschapshondjes en blijven niet graag alleen thuis. Door training kunnen ze wel leren dagelijks wat uren alleen te zijn, maar ze zijn toch het liefst bij de baas.
Zijn Markiesjes goed met kinderen?
Markiesjes zijn erg geschikte hondjes voor in het gezin. Ze zijn klein, licht en niet lomp. Daarnaast zijn ze erg sociaal en speels.
Stuur zelf een vraag in
Mail je vraag over het karakter van het Markiesje naar info@markiesjes.com!
GEZONDHEID
Is het Markiesje een gezond ras?
Het Markiesje is een redelijk gezond ras. Dit komt door het zorgvuldige terugfokbeleid. Wel kan bij enkele Markiesjes Patellaluxatie voorkomen. Daarnaast kan natuurlijk elk hondje ziek worden, dit hebben we helaas nooit helemaal zelf in de hand.
Welke erfelijke aandoeningen komen voor?
Bij het Markiesje kan Patellaluxatie voorkomen en in weinig gevallen ook prcd-PRA. Lees hier meer over bij gezondheid.
Is het erg als ik mijn reu laat castreren?
Laat een gezonde reu liever niet castreren. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Markiesjes meewerken aan het terugfokprogramma.