Uiterlijk

LICHAAM
Het Markiesje is een fijngebouwd, elegant hondje met vaak een gitzwarte vacht en een sierlijke lange staart. Het lichaam is iets langer dan hoog. De schofthoogte ligt rond de 35 centimeter en een Markiesje weegt zo’n 6-8 kilo. Er bestaan echter ook Markiesjes die slechts zo’n 4,5 kilo wegen, of maar liefst 12 kilo. Reuen zijn over het algemeen een stukje zwaarder en groter dan de teefjes. Mensen die voor het eerst een Markiesje zien valt het vaak op dat ze kleiner zijn dan je zou denken bij het zien van een foto.
 
Het Markiesje kan qua type en uiterlijk het best vergeleken worden met een Kooikerhondje. Een Markiesje is echter een stukje kleiner en meestal een paar kilo lichter.
 
VACHT EN KLEUR
De Markiesjesvacht is lang en glanzend. De beharing is fijn en zacht. Als de vacht nat wordt ontstaat vaak een ‘wafel’effect. Een Markiesje heeft geen ondervacht, waardoor ze het vrij snel koud kunnen hebben. Markiesjes zijn zwart of zwart met witte aftekeningen. Het percentage wit mag officieel niet meer dan 40% bedragen.
 
Er bestaan ook Markiesjes die zwart-wit bont gevlekt zijn. Daarnaast zijn er een paar uitzonderingen bekend van Markiesjes met een blonde vacht. Ook bruine Markiesjes komen zelden voor. Dit zijn, net als tricolor, charbonné en black & tan geen erkende kleuren voor het Markiesje.
 
OGEN EN OREN
Het Markiesje heeft amandelvormige ogen, donkerbruin tot zwart van kleur. Zijn oren zijn driehoekig van vorm, hoog aangezet en langs het hoofd gedragen. De oren zijn voorzien van een rijke bevedering en moeten regelmatig geborsteld worden.
 
EXPRESSIE
Markiesjes zijn hondjes die op straat regelmatig door iedereen aangehaald worden. Ze hebben een zachte, vrolijke expressie en je zou kunnen zeggen dat ze tot de ‘aaibaarste’ hondjes behoren.
 
Kijk voor een officiële en volledige rasstandaard op de website van de vereniging.
 
EXPRESSIE
Hier kun je veel ingestuurde foto’s van Markiesjes bekijken.
 
uiterlijk
wit
zoeylowres
wit
xara
wit
amyemmibinti
Share: