Informatie Vereniging

OPRICHTING
De Vereniging voor liefhebbers van het Markiesje bestaat sinds 24 juni 1979. Een kleine groep mensen met de wederopbouw van het ras als doel, had in 1980 een groep van 24 teefjes en 12 reuen verzameld die geschikt werden bevonden voor de fok. Later dat jaar werd door hen een rasstandaard opgesteld en deze werd goedgekeurd door de Raad van Beheer. Pas in 1990 werd de rasvereniging definitief erkend. Vanaf 1 mei 1999 is het Markiesje een in Nederland erkend ras.

 
DOEL VAN DE VERENIGING
De Nederlandse Markiesjes Vereniging is hard bezig om het ras ‘in ere te herstellen’. Zij geven fokadviezen en de aankoop van een pup gaat vrijwel altijd via hen. Het is heel belangrijk dat er verantwoord gefokt wordt, omdat het ras nog in (weder)opbouw is. Er leven slechts zo’n 1800 Markiesjes in Nederland, dus voorzichtigheid is geboden. Daarnaast organiseert de vereniging clubmatches, keuringsdagen en allerlei andere activiteiten. Regelmatig komt er een clubblad uit: de Markiesjespost. Wanneer je informatie wil over het Markiesje kun je altijd contact met ze opnemen.

 
LIDMAATSCHAP
Je kunt lid worden van de vereniging door het formulier op hun website in te vullen. Van ieder lid wordt in ieder geval gevraagd om een bijdrage te leveren aan het (terug)fokprogramma van het ras. Het lidmaatschap bedraagt (2019) €27,50 per kalenderjaar. Voor leden woonachtig in het buitenland €42,50 per kalenderjaar. 

 
ACTIVITEITEN
Op 8 november 1986 organiseerde de vereniging de eerste clubmatch. Er namen toen 35 honden deel. Inmiddels worden er veel meer activiteiten georganiseerd en is de opkomst vaak vele malen groter. In januari organiseert de vereniging een nieuwjaarswandeling op wisselende locaties in het land. Jaarlijks zijn er twee nestkeuringen, in april en oktober. Honden die in het jaar daarvoor geboren zijn worden hiervoor opgeroepen. Naar aanleiding van deze keuring wordt beslist of er met het hondje gefokt mag worden. Het Markiesjesweekend vindt jaarlijks plaats in vakantiepark Het Liederholt in Beekbergen. Hier wordt gewandeld, gespeeld, en als sluitstuk de traditionele Super-Snelle-Markiesjes-Race gehouden. Daarnaast is er nog steeds de jaarlijkse Clubmatch, waar honden een keuringsrapport en een kwalificatie kunnen krijgen.

 
CONTACT
Bedenk voor je contact opneemt met iemand van de rasvereniging dat vrijwel alle informatie over het ras op hun website te vinden is. Mocht je de website van de rasvereniging én deze website helemaal door hebben gelezen en zit je nog steeds met vragen, neem dan contact op. Contact met de vereniging kun je opnemen via: secretaris@markiesjesvereniging.nl.

Schilderij
wit
Schermafbeelding 2015-01-19 om 13.09.57
Share: