Gezondheid

 
GEZONDHEID VAN HET RAS
Dankzij het zorgvuldige fokbeleid is de gezondheid van het Markiesje redelijk. Er komen weinig erfelijke ziekten voor. Er wordt alleen gefokt met gezonde honden die aan alle eisen voldoen. Tijdens de nestkeuring (als de hond 18 maanden of ouder is) kunnen gezondheidsonderzoeken worden gedaan. Hier worden honden getest op Patellaluxatie en prcd-PRA. Om deze tests te laten doen stuur je het inschrijfformulier uit de Markiesjespost in. Voor de prcd-PRA DNA test kun je je ook opgeven bij de secretaris van de Vereniging. Bij voldoende aanmeldingen worden tussentijdse bijeenkomsten georganiseerd waarbij bloed wordt afgenomen t.b.v. de test. Voor het PL onderzoek volgens het Meutstege protocol kunt je ook terecht bij specialisten verspreid over het hele land. Kijk op de website van de Vereniging voor adressen. Ook voor een ECVO oogonderzoek kunt je zelf een afspraak maken bij een oogspecialist.

 
PATELLALUXATIE
Soms wordt bij een Markiesje Patellaluxatie (PL) geconstateerd. Dit is een erfelijke afwijking aan de knie van de hond. De knieschijf kan hierdoor van zijn plaats schieten. Bij Markiesjes schiet de knieschijf dan meestal naar de binnenkant van de knie. Een hondje kan hierdoor gaan hinken of kreupel lopen. Als de knieschijf door de dierenarts niet van zijn plek is te drukken is de hond PL “vrij”. Als de knieschijf wel uit de groef is te drukken heeft de hond PL “graad 1”. Als de knieschijf vanzelf van zijn plek schiet en niet direct terugschiet, of permanent verkeerd zit (graad 2, 3 of 4) moet er waarschijnlijk geopereerd worden. Patellaluxatie is meestal erfelijk bepaald, maar kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een val. Met hondjes die graad 2 of hoger hebben mag niet gefokt worden. Ook mag de combinatie “PL graad 1” x “PL graad 1” niet gemaakt worden.

Heeft je hondje last van PL, dan kan de orthopeed adviseren over de bewegingen die je met je hondje het beste kan voorkomen, of welke bewegingen het hondje juist kunnen helpen. Bij een graad 1 Patellaluxatie is het bijvoorbeeld vaak verstandig om met de hond te gaan fietsen of joggen. Rennen en springen in de duinen, of een balletje apporteren kunnen juist schadelijk zijn.

2012 4 nestwandeling (1156)

 
CASTRATIE EN STERILISATIE
Laat een hondje nooit zomaar castreren of steriliseren. Gezonde Markiesjes zijn beslist hard nodig voor de opbouw van het ras. Een reu kan wel gecastreerd worden bij prostaatproblemen, tumoren of chronische voorhuidontsteking. Bij een teefje is sterilisatie vrijwel nooit medisch noodzakelijk. Mocht je overwegen om je hondje te laten castreren of steriliseren, neem dan contact op met de rasvereniging. Je kunt ook overwegen om te wachten tot na de nestkeuring of tot na het hondje een nestje heeft gehad.

 
PRA
Progressieve Retina Atrofie is een oogziekte waarbij de lichtgevoelige cellen langzaam verdwijnen. Een hond zal hierdoor eerst ‘s nachts minder goed gaan zien en uiteindelijk blind worden. Deze ziekte is niet te behandelen. De combinatie “PRA drager” x “PRA drager” mag niet gemaakt worden. Een hond met twee vrije ouders hoeft hierop niet getest te worden en is automatisch PRA vrij”. Er zijn hierdoor haast geen Markiesjes met deze aandoening.

38

Share: