Een Pup Thuis

DE EERSTE DAG
Eindelijk een pup thuis! Zodra je thuis aankomt kun je je pupje het beste even laten plassen op de plek waar je ook wil dat hij later zal plassen. Op het grasveldje voor de deur, of tegen een boom bijvoorbeeld. Daarna kun je de pup rustig mee naar binnen nemen en hem laten rondsnuffelen. Geef hem hier de tijd voor. Het is goed om gelijk iets te eten en drinken klaar te zetten. Leg eventueel een speeltje of snoepje voor de hond in zijn bench, zodat dit snel een leuke plek voor hem zal worden.

De eerste dagen moet de pup wennen aan zijn nieuwe huis. Nodig niet teveel mensen uit. Laat het hondje kennismaken met het gezin en wandel met hem in de eigen straat. Vaak willen pupjes helemaal niet graag weg van huis en een wandeling van een paar minuten is genoeg voor een jong hondje. De eerste periode zal je het hondje elke 1 a 2 uur buiten moeten zetten zodat hij daar zijn behoefte kan doen.

Veel Markiesjes vinden het moeilijk om de eerste nachten alleen in de bench te slapen. Zet de bench dicht bij het bed, zodat hij ziet dat je vlak bij bent. Het is wel belangrijk om hem te negeren als hij piept of jankt, omdat het hondje zo leert dat hij beter gewoon lekker kan gaan slapen en piepen geen zin heeft. Meestal zijn pups na een nacht of een aantal nachtjes gewend aan het alleen slapen. Je kunt de bench dan steeds wat verder bij het bed vandaan zetten.

Dora1

 
SOCIALISATIE
Bij de fokker is de socialisatie al begonnen. Hopelijk zijn de pups daar buiten geweest en hebben ze kennis gemaakt met de stofzuiger, kinderen, voertuigen, etcetera. Hiermee kun je thuis verder gaan. Laat de pup aan alles wennen, op een voorzichtige manier. Neem hem mee de bus, tram en trein in, leer hem in het fietsmandje te zitten, in de auto, gebruik de keukenmachine, de boor en de fohn regelmatig en neem het hondje overal mee naar toe. Zorg wel dat hij altijd veilig is en voldoende kan uitrusten om deze indrukken te verwerken.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je hondje andere honden leert kennen. Dit kan op de puppycursus, maar ook in het park, bos of op het strand. Kijk zelf of het veilig is: lopen er geen grote lompe honden rond? Kan de pup nergens af of in vallen? Is er geen straat of fietspad in de buurt? Laat je pup dan kennis maken met allerlei honden. Het is belangrijk dat hij dit doet en niet bang wordt omdat hij het niet geleerd heeft. Markiesjes spelen meestal heel graag met anderen.

Leer je pup daarnaast ook loslopen. Jonge pups blijven van nature graag bij de baas. Kies een veilige plek uit, neem snoepjes mee en ga lekker samen een stukje wandelen. Roep het pupje regelmatig naar je toe en beloon hem flink.

Als laatste is het belangrijk om je pup te laten wennen aan gewoontes bij de verzorging. Borstel hem zachtjes (eerst met de hand), begin zijn tandjes te poetsen, raak zijn nageltjes aan, kijk in zijn oortjes, etc. Het kan heel moeilijk zijn dit een volwassen hond te leren.

 
VOEDING
Vaak geeft de fokker wat voeding mee, zodat het hondje kan wennen aan de nieuwe situatie, zonder ook nog eens van voer te veranderen. Je kunt zelf beslissen of je dit voer wil geven. Misschien wil je liever vers vlees gaan voeren terwijl de fokker brokjes gaf. Hierop kun je prima in een keer overstappen. Er zijn ook mensen die de pup liever in stapjes aan nieuw voer laten wennen. Lees jezelf goed in over voeding. Je kunt natuurlijk ook advies vragen bij de fokker.

Je kunt het volgende schema aanhouden:

  • 8-12 weken leeftijd: 4 a 5 maaltijden per dag
  • 12-24 weken leeftijd: 3 maaltijden per dag
  • > 24 weken 2 maaltijden per dag

Sommige volwassen Markiesjes eten slechts 1 keer per dag, afhankelijk van het hondje kan dit ook prima zijn.

 
ZINDELIJK
Sommige pups hebben bij de fokker al geleerd buiten te plassen. Als dat zo is kun je in je handjes knijpen. Bij sommige pups gaan er maanden overheen voor ze dit doorhebben en ook echt dóen. Het belangrijkste advies is: zorg dat de pup geen kans krijgt zijn behoefte in huis te doen en beloon het hondje als hij buiten plast of poept. Soms duurt het een paar weken, maar het is geen uitzondering als een hondje pas na een half jaar zindelijk wordt. Kleine hondjes hebben kleine blazen die snel vol zitten. Een goede tip is om een commando aan het plassen te koppelen. Zeg bij elk plasje bijvoorbeeld ‘plasje’ en beloon de pup zodra hij klaar is. Als de hond ouder is kun je hem laten plassen waar en wanneer je wil (met teven natuurlijk wat makkelijker dan met reuen).

In de eerste periode is het belangrijk dat je de pup steeds in de gaten houdt. Snuffelt hij ergens in huis: zet hem buiten neer. Loopt hij naar de deur: zet hem buiten neer. Heeft hij flink gedronken: zet hem buiten neer. Zo voorkom je ongelukjes en zo wordt het hondje eerder zindelijk.

482

 
OPGROEIEN EN OPVOEDEN
Markiesjespups kunnen best draakjes zijn. Ze hebben enorm veel energie (tot ze ineens als een blok in slaap vallen) en de welbekende crazy five minutes houden regelmatig een stuk langer aan dan vijf minuten. Leer je Markiesje rust te nemen in een bench.

Het is verstandig om snel te beginnen met een puppycursus. Hier kun je ook al je vragen kwijt over de opvoeding. Markiesjes zijn slim en leren snel, maak daar gebruik van. Ze zullen het waarschijnlijk erg leuk vinden op de hondenschool en wie weet kun je bijvoorbeeld behendigheid of flyball gaan doen als ze ouder zijn. Hiervoor moeten ze natuurlijk wel een basis hebben en de basiscommando’s goed kennen.

Markiesjes zijn gevoelig en je kunt ze corrigeren of belonen met je stem. Van een kort ‘Eh’ kunnen ze al schrikken of terugdeinzen. Met de harde hand aanpakken zal niet werken. Het hondje zal hier waarschijnlijk bang en onzeker van worden in plaats van braaf en zelfverzekerd.

Pups hangen regelmatig in je broekspijpen en bijten je handen kapot. Ze plassen op je vloerkleed en verscheuren je post. Gelukkig (?) gaat dit allemaal voorbij en wanneer de je pup consequent hebt opgevoed, zul je na de pubertijd een sociaal, vrolijk en gehoorzaam hondje hebben. Hopelijk voor de komende 14+ jaar!

Share: