INTEKENLIJST
Wil je een Markiesje kopen? Dan is het gebruikelijk om een tijd op de wachtlijst te staan. Het verkopen van Markiesjespups gaat vrijwel uitsluitend via de rasvereniging. Om op de lijst te komen vul je het intekenlijstformulier in. Dit kun je downloaden op de website van de rasvereniging. Je krijgt dan een nummer toegekend en aan de hand van dit nummer kun je bijhouden hoeveel wachtenden er nog voor je zijn. Gelukkig valt de wachttijd dan vaak mee, omdat er mensen op de lijst staan die pas over langere tijd een pup willen. Zij staan bovenaan, maar wachten op een juist moment of op het juiste nest. De wachtlijst voor een reu is stukken korter dan die voor een teef. De wachtlijst wordt maandelijks bijgewerkt. Wanneer je aan de beurt bent krijg je een telefoontje van de vereniging. Vervolgens kun je zelf een afspraak maken met de fokker, om te zien of het klikt. NB: Je kunt alleen op de wachtlijst komen als je woont in Nederland, of in België (max 50KM over de grens).
Er zijn natuurlijk mensen die geen jaar op een pup willen wachten. Helaas is er haast geen mogelijkheid op een andere manier aan een Markiesje te komen. Markiesjes die buiten de rasvereniging om worden verkocht zijn vrijwel nooit raszuivere hondjes. Wel hebben fokkers de keuze om voor (een aantal) pups zelf een baasje te zoeken. Mocht je dus een goede buurvrouw hebben die een nestje heeft, dan heb je geluk! Ga wel altijd na of er via de regels en richtlijnen van de rasvereniging is gefokt. Neem bij twijfels contact met ze op.
REUTJE OF TEEFJE?
Veel toekomstige Markiesjeseigenaren hebben bij het invullen van het intekenlijstformulier al uitgebreid nagedacht over deze keuze. Naast de standaard verschillen tussen reu en teef is er bij het Markiesjesras nog een belangrijke reden om juist voor een reu of teef te kiezen. Het ras is in opbouw, wat betekent dat liefst alle gezonde hondjes gebruikt worden voor de fok. De rasvereniging betreurt het zeer als een gezond hondje gesteriliseerd of gecastreerd wordt. Kies dus voor een teefje als je graag een nestje met haar zou willen. Zie je dit niet zitten, kies dan liever voor een reutje. Wil je überhaupt niet dat er met je hondje gefokt wordt, dan zou je het beste voor een ander ras kunnen kiezen.
PUPBEMIDDELING
De fokker is pupeigenaar en beslist uiteindelijk wie de pups krijgen. Inschrijving op de intekenlijst geeft geen garantie op een pup. Het kan dat een fokker je geen geschikte eigenaar vindt. Sommige fokkers stellen bepaalde eisen. Bijvoorbeeld dat een teefje niet gesteriliseerd zal worden. De vereniging bemiddelt hier niet bij.
KOSTEN
De prijs van een Markiesje is door de rasvereniging vastgesteld op 850,- (2019). Van dit bedrag kan een fokker (deels) de inentingen, chip, voeding, etc. betalen.
ALS HET ZOVER IS
Inmiddels ben je een (aantal) keer bij de pups wezen kijken en heeft de fokker een geschikte pup voor je uitgekozen. Je kunt je pupje een naam geven en misschien zelfs een dekentje of knuffeldier aan de fokker geven, zodat de pup straks iets met de vertrouwde nestgeur mee naar huis kan krijgen. Ga je het pupje ophalen? Zorg dat je aan de volgende dingen hebt gedacht:
GEREGELD HEB JE
- inschrijving puppycursus
- inschrijving dierenarts
- eventuele verzekering
- oppasadres
- heel veel vrije tijd
IN HUIS HEB JE
- een lijn en halsband van licht materiaal
- poepzakjes
- een drinkbakje en een etensbakje
- een zachte borstel voor de vacht
- een vlooienkam
- een tekenpincet
- een penning met je telefoonnummer
- een bench (maat 76x54x61 of een maat kleiner is geschikt)
- een mand, deken of kussen
- dekentjes voor op de bank of in de auto
- een fietsmandje (let op: veel mandjes gaan maar tot 7 kilo, een Markiesje kan zwaarder worden)
- voer (vraag eventueel of je voer van de fokker meekrijgt voor de overgangsfase)
- beloningssnoepjes voor de training/opvoeding
- speeltjes zoals balletjes (kleine maat) en knuffels
- kauwspeeltjes zoals een flos
- pensstaafjes of kluiven van buffelhuid










